Hur gjorde Rasmus när han hittade sin grå dubbelknäppta kavaj? Bloggserie del 3.

I del 1 berättade jag om hur man kan tänka när man letar kvalitetskavajer inne på Second Hand-butiker och i del 2 berättade jag om vilka ändringar man kan göra på sin nyinköpta Second Hand-kavaj. I det här blogginlägget tänkte jag fullborda denna bloggserie med den tredje delen där jag återberättar från mitt perspektiv hur det gick till när jag inhandlade min senaste kavaj på en Second Hand-butik.

Innan vi går till det huvudsakliga innehållet i blogginlägget vill jag bara poängtera att vi ämnade ha före- och efterbilder på när jag bär min nyinköpta second hand-kavaj. Men på grund av upprepade tekniska problem med bilderna, har vi inte lyckats få till det. Det är också det som gjort att detta blogginlägg kommer betydligt senare än planerat. men till slut kände vi att vi kör med det material vi har, så ni får helt enkelt lita på mina ord när jag beskriver hur kavajen satt när jag köpte den. Men, visst brukar man säga att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge?!

Nåväl, väl inne på Second Hand-butiken i somras var jag egentligen inte på jakt efter någon speciell typ av kavaj. Men jag hade naturligtvis koll på vilka kavajer jag har hemma i garderoben och vilka jag inte har. Det var mitt i sommaren och det var jättevarmt ute. Så när jag såg den grå dubbelknäppta kavajen som var lätt randig i strukturen, tänkte jag efter hur många dubbelknäppta jag har hemma och vad de är för några. Jag blev snabbt varse om att jag har en svart sådan och att jag någon vecka tidigare även hade hittat en mörkblå dubbelknäppt kavaj på Second Hand. Men än så länge hade jag ingen grå. Så därför var det verkligen läge att slå till! Som jag skrev i del 1: ‘man kan aldrig ha för många kavajer!’.

Jacobson
Känner ni igen den här loggan från Oscar Jacobson? Nä, det gjorde inte jag heller.

När jag tog ur kavajen hängandes på galgen och märkte att jag gillade det jag såg, ställde jag mig frågan vad den här kavajen kan tänkas bestå av. Jag kände på materialet att det verkade vara ett riktigt fint tyg. När jag sedan observerade lapparna som sitter på insidan av kavajen i brösthöjd, såg jag en lapp som förkunnade att materialet var ‘pure new wool’ och att kavajen var ‘tailored by Jacobson’ och ‘Made in Sweden’. Oscar Jacobson hade alltså sytt den till en herrekipering som hette Ölunds Umeå. Vilket framgick av den andra lappen innanför kavajen. Jag som inte är född och uppvuxen i Umeå, har av förklarliga skäl noll koll på när den herrekiperingen existerade och var den höll hus. Men det roliga är att även många infödda Ume-bor jag frågat inte heller har haft koll. Efter ett ihärdigt frågande kom det slutligen till min kännedom att Öhlunds herrekipering höll till i närheten av den nuvarande Saga-gallerian. Att så få hade koll på det tolkar jag som att det också är länge sedan den fanns, vilket i sin tur tyder på att kavajen rimligtvis bör ha funnits någorlunda länge. Det ska dessutom tilläggas att loggan från Oscar Jacobson inte direkt var dagsaktuell heller, vilket framgår av bilden här i blogginlägget. Trots detta ska det sägas att kavajen var i ett otroligt fint skick när jag köpte den, med andra ord har vi att göra med en riktig kvalitetskavaj. Kavajen är lite grövre till strukturen och gav mig därmed en väldigt distinkt höst-känsla mitt i sommaren. Vilket per automatik får mig att tänka på områden som långsamt mode, framförhållning och planering, eftertänksamhet, hållbarhet och långsiktighet vid inköp av kläder. Detta är för mig till dags dato det köp-tillfälle när alla dessa områden har varit som allra tydligast.

Ölunds
Kavajen var specialsydd för Ölunds Umeå.

För övrigt hade kavajen såkallade “flap pockets”, alltså sitter själva fickorna på insidan av kavajen, men ficklocken sitter på utsidan. Det är den vanligast förekommande varianten på kavajfickor rent generellt och fungerar till såväl formella som informella sammanhang.
Knapphålet på det vänstra slaget är ett riktigt sådant och alltså inte bara påsydda sömmar som ska ge illusionen av ett knapphål. Detta var för mig ett stort plus med tanke på att det öppnar upp för mig att använda min “Lapel-chain” som jag någon vecka innan hade låtit konstruera. Mer om den i ett annat blogginlägg längre fram.

Slagen var 10 centimeter breda i ett peak-utförande. Varken iögonfallande breda eller för smala vilket fick mig att tänka att kavajen skulle funka att klä upp sig i med skjorta och slips men även vara casual i med en Oxford-skjorta med button down. Bredden på slagen fick mig även att tänka på proportionerna mellan slagen, mina skjortkragar och mina slipsar skulle vara i symbios vid de tillfällen då jag klär upp mig lite mer.

Knapparna längst ut på ärmarna var dessvärre inte av ett sådant utförande att det fanns knapphål som man kunde öppna och stänga. Men även om jag helst vill ha fullt fungerande knappar med tillhörande knapphål på ärmen, är det bara att konstatera att den här varianten gjorde det bekymmersfritt att korta ärmarna.

Kavajen hade ett sprund (‘slits‘ i vissa kretsar) där bak, vilket är en öppning i plagget som syftar till att förenkla att ta på- och av sig plagget. Sprundet påverkar även i viss mån passformen på kavajen. I det här fallet gav det mig även informationen vad sömmerskan som skulle få hjälpa mig med passformen på kavajen hade att utgå ifrån och jobba med när den skulle göras smalare i midja.

 

Vilken sömmerska tog jag då hjälp av?

DSC_2796
Högtidskläder fick till den smala silhuetten runt midjan samtidigt som den något bredare passformen över axlarna behölls.

För att ändra mitt fynd och få den att passa mig så bra som möjligt, tog jag hjälp av den mycket drivna och kunniga Erika Borgström som driver Högtidskläder på Norrlandsgatan i Umeå och har 3-4 anställda sömmerskor. På Högtidskläder utför de all möjlig lagnings- och ändringssömnad åt såväl privatpersoner som företag, där ‘inget uppdrag är för litet eller för stort’ för att citera deras hemsida. De har till uthyrning och försäljning en rad kläd-alternativ för både dam och herr. De två stora leverantörerna av kläder är Cavaliere och Tailor.

Erika och hennes anställda på Högtidskläder har stor erfarenhet av att sy och min upplevelse är verkligen att de är oerhört noggranna med det de gör.
Erika som exempel, har sytt sedan hon fick sin första symaskin vid 7 års ålder, har en stor passion för passformer och kärlek till fina kläder. Efter lite konsultation kring min nyinköpta kavaj, beslutade vi gemensamt att kavajen behövdes göras smalare i midjan och att ärmarna behövdes kortas en aning i syfte att klocka och armband ska kunna synas samt att skjortmanschetterna skulle kunna titta fram cirka 2 centimeter, samt att vi skulle sy på tre knappar till ute på varje ärm. Detta då den vid inköpstillfället endast hade en knapp på vardera ärm. Det tyckte vi såg väl fjuttigt ut. Jag förespråkar fyra knappar!

Hur mycket behövde jag då betala sammanlagt för denna finfina kavaj och för att den skulle passa mig bra rent passformmässigt? Om vi säger såhär, jag behövde inte spara jättelänge. Kavajen gick loss på 70 kronor i butiken om jag inte missminner mig, att korta kavajärmarna gick på 450 kronor och att smala av midjan till en bra passform gick på 250. Med andra ord, en otrolig kvalitetskavaj av bra tyg, tidlösa detaljer med en bra passform kostade mig 770:-. Du kan påträffa vissa kavajer till ungefär det priset om du går i konfektionsbutiker, men att hitta kavajer i lika fin kvalitet och passform för det priset i konfektionsbutiker är extremt sällsynt!

Ärmlängden på en kavaj är en oerhört viktig detalj som gör jättemycket för helheten.
Ärmlängden på en kavaj är en oerhört viktig detalj som gör jättemycket för helheten. Här får jag hjälp med kavajen jag hittade när jag gjorde ett kort stopp på en second hand-butik på vägen till Högtidskläder för att lämna in den grå kavajen.

Läser du detta och vet allt eller något om Öhlunds Umeå som jag inte nämnt? Skriv till oss och berätta så tar jag med det i ett blogginlägg i framtiden, jag lovar! Du når oss på suitupnorrland@gmail.com!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

ps När jag var på väg till Högtidskläder för att ta “före-bilderna” till den grå kavajen, stannade jag till på en annan Second Hand-butik och hittade en snygg blå dubbelknäppt kavaj i bra material. Till höger ser du när jag fick hjälp att mäta hur mycket kortare denna blå skönhet skulle bli i ärmarna. Fler bilder kommer framöver på instagram! ds.

Rasmus

Rasmus är en sörlänning som flyttade upp till björkarnas stad för snart fem år sedan. Han är snart utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa samt tyska. Italiensk fotboll och klassisk herrstil är de två stora passionerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *