Hur hittar man en kvalitetskavaj på Second Hand? Bloggserie Del 1.

Här bär jag mitt senaste Second Hand-fynd. En blå dubbelknäppt kavaj i Mohair som Oscar Jacobson sydde för en herrans massa år sedan.
Här bär jag mitt senaste Second Hand-fynd. En blå dubbelknäppt kavaj i Mohair som Sir of Sweden sydde för en herrans massa år sedan.

Jag har på senare tid blivit allt mer förtjust i att leta snygga och bra plagg på diverse Second Hand-butiker. Enligt mig är det framförallt bland kostymer och kavajer man kan göra de roligaste och mest prisvärda fynden. Varför berättar jag då detta? Jo, därför att jag tänkte dela med mig av hur jag tänker när jag går på Röda Korset eller Myrorna för att leta så kvalitativa, användbara och prisvärda kavajer som möjligt.

 

Sammanhang.

Till att börja med bör man reflektera över om man ens behöver en ny kavaj.

När man sedan har insett att man aldrig kan ha för många kavajer är det av intresse att tänka på i vilka sammanhang man ämnar bära plagget.

_DSC0601 (533x800)
Här är ett exempel på en välklädd outfit som ändå är casual.

Är det tänkt till sammanhang som kräver mer diskreta kavajer eller ska det vara till sammanhang som tillåter att man utgår från sina egna önskemål och preferenser? Jag rör mig inte, åtminstone än så länge, i speciellt många formella sammanhang, vilket har gjort att jag till dags dato huvudsakligen har fokuserat på kavajer med en viss ‘Casual-känsla’. När man tänker i de banorna är det bra att ha koll på att olika material ger olika formella -, eller avslappnade intryck.

Material.

Då jag önskar hålla ett hållbarhetsfokus riktar jag in mig på riktigt fina tyger jag kommer kunna bära en lång tid framöver. I innerfickan på kavajens vänstra insida sitter allt som oftast en lapp med information om i vilket land kavajen är sydd och vilket eller vilka material kavajen består av. Hittar jag så en endaste procent polyester eller syntetmaterial när jag undersöker vad kavajen består av, får den hänga kvar på stället. Olika varianter av ull (Kashmir, Mohair bland annat), bomull och linne får godkänt. Kommer kavajen från Sverige, England eller framförallt Italien ligger den genast på plus hos mig. Emellanåt kan man även se en ditsydd lapp på någon av innerfickorna där man ser vilket företag som har sytt kavajen. Om företaget inte säger mig något, ger en snabb googling allt som oftast en hänvisning om det handlar om ett företag inriktat på kvalitativt hantverk eller massproduktion.

Kvalitetsmarkörer.

När jag har fått klart för mig att kavajen består av ett bra material och kommer från ett land med tradition av riktigt hantverk, undersöker jag en rad olika kvalitetsmarkörer i kavajen samt vissa praktiska detaljer.

  • Jag undersöker huruvida knapphålet i kavajslaget är ett riktigt sådant eller om stygnen enbart är ditsydda för att ge illusionen av att det sitter ett knapphål där. Det förstnämnda är det jag vill ha!
  • Jag undersöker därefter om knapparna längst ut på ärmarna är av det utförandet att de går att knäppa och knäppa upp eller om de enbart sitter där av visuella skäl. Även här är det förstnämnda det jag vill ha. Däremot finns det en viktig sak man måste tänka på när man väljer det utförandet. Vad det är kommer jag däremot inte att gå in på i detta inlägg. Det kommer i den andra delen i denna bloggserie. Så håll till godo!
  • Slutligen undersöker jag antalet fickor som finns såväl på utsidan av kavajen som på insidan. Finns det två stycken på den högra framsidan, ökar min köplust genast. Den detaljen är både praktisk och snygg! Om det finns två fickor på vänster insida, en ficka på höger insida i brösthöjd och en liten ficka längst ner på vänstra insidan har jag hittat en kavaj utrustad med väldigt användbara fickor.

Färg och mönster.

Jag vill inte ha någon svart kavaj. Det blir för mycket begravningskänsla över det i min bok. En grå eller blå, i olika ljusare eller mörkare nyanser beroende på säsong, är universala färger med stora användningsrepertoarer. Just för tillfället är jag väldigt sugen på en klarblå kavaj i någon variant. Man kan ju även alltid ha i åtanke att välja mellan en helfärgad eller en mönstrad kavaj. Allt för skrikiga färger i kavajen är svåra att hitta, och det är väl tur det! Då jag personligen mest har helfärgade kavajer, är alltid en snygg rutig eller randig kavaj lukrativ. Men, den måste vara av rätt kvalitet för att jag ska slå till. Annars kommer den bara att bli hängande i garderoben ändå.

Knäppning.

När det kommer till knäppningen så finns det tre varianter av knäppning som jag är speciellt förtjust i.

Här bär jag en marinblå kostym där kavajen är tvåknäppt. Notera att den undre knappen inte är knäppt, som sig bör!
Här bär jag en marinblå kostym där kavajen är tvåknäppt. Notera att den undre knappen inte är knäppt, som sig bör!
  1. Kavajen med två knappar.
  2. Den treknäppta kavajen, såtillvida att slagen är rullade. Vilket innebär att såväl den översta knappen som knapphålet till samma knapp göms bakom vardera slags “rullning” när man inte knäpper den. En supersnygg detalj i mitt tycke!
  3. Den dubbelknäppta kavajen med sammanlagt sex knappar. Viktigt att tänka på här är dock att det är hur enkelt som helst att byta ut -, och/eller sy dit knappar. Med andra ord kan man köpa en dubbelknäppt med sammanlagt fyra knappar om man har en plan på hur man ska gå tillväga därefter för att hitta ytterligare två likadana som de knappar som redan sitter där. Alternativt vilka sex nya knappar man önskar sy dit.

Slag.

Det första jag gör när det kommer till slagen är att inspektera hur breda de är. Jag personligen föredrar något bredare slag på mina kavajer. Ett ungefärligt mått enligt mina preferenser ligger mellan cirka 9-12 centimeter på den bredaste punkten på slagen. När jag har godkänt bredden, observerar jag om det handlar om notch-slag (aningen trubbigare) eller om det handlar om peak-slag (aningen spetsigare). Som jag ser det är notch-slagen aningen diskretare och mer återhållsamma samtidigt som peak-slagen är påtagligare och mer framträdande. Jag är snäppet mer förtjust i den sistnämnda varianten av slag, men jag gillar även notch och har de bara tillräcklig bredd så blir de godkända av mig.

Pris. 

Priset på kavajer som blivit godkända på alla ovanstående punkter i Second Hand-butiker motsvarar sällan det värde de faktiskt har. Med andra ord är de aldrig för dyra att köpa. Men för att ha koll på hur slutresultatet kommer bli och det sammanlagda priset för det, bör man ha i åtanke vilka eventuella korrigeringar man kan komma att behöva göra hos sömmerskan, vilka ändringar som överhuvudtaget är möjliga att göra och vad de ändringarna kommer att kosta på ett ungefär. Därför kommer jag bland annat att skriva om detta i ‘Del 2’ i denna bloggserie. Men tills dess…

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Rasmus

Rasmus är en sörlänning som flyttade upp till björkarnas stad för snart fem år sedan. Han är snart utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa samt tyska. Italiensk fotboll och klassisk herrstil är de två stora passionerna.

Detta inlägg har 2 kommentarer. Med din blir det en till!

  1. Pingback: Hur mycket kan man ändra sin kavaj hos sömmerskan? Bloggserie del 2 - Suit Up Norrland

  2. Pingback: Blogg.vk.se/suitupnorrland

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *