Stoppa ner skjortan i byxan eller låta den vara? Såhär kan du tänka!

I min senaste text som handlade om skjortan berörde jag vilka knappar jag tycker är okej att låta vara oknäppta de dagar man lämnar slipsen hemma. Dagens text kommer att handla om när man ska stoppa ner skjortan i byxan och varför man ska göra det. Vi på SuitUpNorrland pratar oss ofta varma om detaljer som gör ens välklädda outfit aningen mindre formell och istället mer casual och därmed lättburen. En sådan detalj kan till exempel vara just att inte stoppa ner skjortan i byxan. Men enligt mig finns vissa regler att förhålla sig till. Så bara för att vi förespråkar att göra en välklädd outfit mer casual, innebär det inte att det får gå till hur som helst och att man kan välja att låta skjortan hänga utanför byxan när som helst.

Om vi börjar med plagget i sig som jag pratar om, skjortan, är det till att börja med längden på plagget som bestämmer ifall det är okej att stoppa ner skjortan eller inte.

Slutar skjortan ovanför rumpan när du låter den hänga fritt, låter du den vara utanför byxan. Går den däremot nedanför rumpan stoppar du alltid ner den i byxan. Allt där emellan längdmässigt är en förhandlingsfråga.

Denna regel är överordnad alla följande regler, vilket ger till följd att det kommer att vara en del ‘det beror på’ i detta inlägg.


Vilken typ av skjorta spelar naturligtvis även det roll. Tar du fram en kostymskjorta från garderoben och funderar på hur du ska göra? Sluta fundera! Stoppa ner den! Okej?
Oxfordskjortan kännetecknas av en något tjockare bomullskvalitet vilket per automatik gör den mer casual. Den är okej att låta vara utanför byxan såtillvida att den inte täcker hela rumpan när den hänger fritt, som jag nämnde tidigare.

13835896_1077008355703389_703531466_o
Vid de tillfällen då du bär shorts gör du bäst i att inte stoppa ner skjortan.

Vid de tillfällen då du bär kostymbyxa måste du alltid se till att stoppa i skjortan! Det tåls att upprepas, ALLTID! 

Om du har ett par chinos på benen gör du bäst i att stoppa ner skjortan i byxan om den täcker halva rumpan eller mer när den hänger fritt. Täcker skjortan en fjärdedel av rumpan eller mindre är det okej att låta den hänga utanför, men jag tycker ändå att du ska sträva mot att stoppa i den. Slutar skjortan just ovanför rumpan när den hänger fritt, låter du den däremot hänga fritt även med dina chinos på!

Ett annat tillfälle då du låter skjortan hänga fritt är vid de få tillfällen du bär shorts. Såhär tänker jag, har du redan valt att bära shorts har du gjort ditt ställningstagande i det att du valt att vara casual klädd. Att stoppa ner skjortan i shortsen kommer inte att göra dig mer välklädd, så strunta i att göra det oavsett vilket utförande skjortan är av! Att man inte ska bära en skjorta som täcker hela rumpan till shorts säger sig själv. Så det väljer jag att inte skriva om mer än så.

Niklas bär här kavaj med en udda byxa och gör helt rätt i att stoppa ner skjortan i byxan.
Niklas bär här kavaj med en udda byxa och gör i min mening helt rätt i att stoppa ner skjortan i byxan.

Bär du kostym eller kavaj över skjortan? Lova mig att du alltid stoppar i skjortan oavsett vilken skjorta det är! Bär du slips till skjortan? Kan du hålla två löften? Bra, lova mig då att du alltid stoppar i skjortan! Vid de tillfällen du skippar kostymen, kavajen och/eller slipsen gäller reglerna ovan.

Som ni kanske märker är jag en stor förespråkare av att skjortan allt som oftast ska stoppas ner i byxan. Enligt mig kan det ge ett alldeles för slarvigt intryck med skjortan utanför. I synnerhet i kombination med kostym, kavaj och/eller slips!

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Rasmus

Rasmus är en sörlänning som flyttade upp till björkarnas stad för snart fem år sedan. Han är snart utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa samt tyska. Italiensk fotboll och klassisk herrstil är de två stora passionerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *