Vad är ‘Made To Measure’ för någonting?

Jag har på sistone reflekterat alltmer över vad det innebär att vara “stiligt klädd” och landat i att A och O för att “naila” sin outfit är att passformen är helt rätt. Du kan ha i grunden snygga kläder från väl ansedda märken, men det kommer ändå inte att se bra ut om kavajen t.ex. är för stor över midja och axlar samtidigt som kavajärmarna täcker halva handen eller om byxorna sitter bra i midjan och vaderna, men är så tajta över låren så att pressvecken försvinner.

Idag köper gemene man i allmänhet konfektionskläder, vilket innebär att kläderna är sydda i en fabrik utefter ett storlekssystem som baseras på statistiska mätningar och genomsnittsstorlekar.
Inte så konstigt då att det blir svårt att naila sin outfit, för vi är ju inte direkt byggda likadant allihopa. Eller hur?!

Något som då glädjer undertecknad är den ökande medvetenheten kring detta och därmed den ökande (?) trenden av att fler och fler företag väljer att erbjuda “Made to Measure” till sina kunder.
Vad innebär det här Made to Measure undrar ni säkert. Jo, såhär är det!

I ett första skede är det ofta en s.k. “Trunk Show”, under vilken man får sina mått tagna eller att man får testa en massa olika modeller, där alla är konstruerade och sydda på olika sätt för att passa olika kroppsformer.
När man har hittat den modell och storlek som passar en allra bäst, är det dags att finjustera storleken och modellen på detaljnivå. Det kan vara allt från att man vill ha någon centimeter kortare ärmlängd på kavajen och en aning större axelparti eller 2-3 centimeter större omkrets över låren på byxorna samtidigt som byxlängden ska vara något kortare. Anteckningarna för detta kan göras på olika sätt, men det som det i slutändan mynnar ut i är att plagget sys i större grad utefter dina personliga mått istället för statistiska mätningar och genomsnittsstorlekar.
Visst låter det fantastiskt?

Här kommer en “steg för steg-lista” som beskriver vad man kan tänka på samt vad som händer och görs, och när i ett Made to Measure-koncept:

  1. Till en början bör man fundera på vilka tillfällen man vill ha kostymen, kavajen eller byxorna till. Ska det vara till formella -, eller avslappnade sammanhang?
  2. Därefter är det dags för en ‘First Fitting’, i vilken man ofta får sina mått tagna för att man ska lyckas ta fram en så optimal modell som möjligt med rätt storlek och passform. En ‘First Fitting’ består allt som oftast av flera moment. Efter att man har fått sina mått tagna, alternativt i samband med att måtten tas, konsulteras det mellan köparen och säljaren kring hur köparen vill att passform, tyger, knappar, slag, slits, ärmlängd, byxmidja och byxlängd etc ska vara.
  3. Efter detta har företaget som arrangerar Trunk Showen koll på dina mått och hur dina personliga preferenser och önskemål ser ut, blir det förhållandevis bekymmerslöst att rekommendera de kavaj-, kostym- eller byxmodeller som stämmer överens som allra mest med det som du, i egenskap av köpare, vill ha.
  4. Däremot är det väldigt få som kan testa ett plagg för första gången, där det sitter perfekt! I allmänhet behövs det göras några mindre ändringar för att nå så bra resultat som möjligt. Det kan handla om allt från att ta in kavajens midja (i 9 av 10 tillfällen för mig), justera ärmlängd och/eller byxlängd till att justera vidden på byxan. Så när man hittat den modell som stämmer bäst överens, nålas det på de ställen där passformen på olika sätt inte är helt rätt.
  5. Vid en ‘Second Fitting’ får köparen testa plagget efter det att ändringarna från senaste tillfället är gjorda. Sitter plagget som köparen önskar, så är affären färdig. Annars kan det i vissa fall, beroende på omständigheterna bli aktuellt med en ‘Third Fitting’.

Summa summarum, väljer ni mellan konfektion och Made to Measure – satsa på det senare!
Det är verkligen värt det, även om det många gånger kan kosta något mer.
(Reflektioner om hur man värderar priser på olika plagg kommer i ett blogginlägg längre fram)
Kan ni med handen på hjärtat säga att ni inte pendlar nämnvärt i vikt eller kroppsform och ni väljer tyger, färger och modeller som är någorlunda tidlösa och ingen mode-fluga, då har ni investerat i ett plagg som ni kommer att använda för resten av livet!

 

Ha det fint och SuitUp!

Rasmus

Rasmus

Rasmus är en sörlänning som flyttade upp till björkarnas stad för snart fem år sedan. Han är snart utbildad gymnasielärare i idrott och hälsa samt tyska. Italiensk fotboll och klassisk herrstil är de två stora passionerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *